Ako sa starať o svoje srdce

Autor: Herbalife Nutrition
ako sa starat o svoje srdce.

Február síce je mesiacom lásky, ale vo Veľkej Británii a ďalších krajinách je to tiež mesiac srdca, keď čím ďalej tým viac ľudí zvyšuje svoje povedomie o dôležitosti zdravého srdca.

Debata o strave a zdraví srdca je už taká dávna, že vieme, čo by sme mali robiť. Sledovať našu hmotnosť. Sledovať náš celkový príjem tukov a udržiavať si nízku hladinu nasýtených tukov. Strážiť si, koľko jeme soli. Jesť viac potravín bohatých na vlákninu – ako sú fazuľa a ovsené vločky.

To je dobrá rada, ale potrebujeme tiež rovnováhu mastných kyselín.

 

Hľadanie rovnováhy

Zo začiatku boli lekárske rady týkajúce sa tukov v strave jednoduché: nasýtené tuky boli zlé a polynenasýtené tuky dobré.

Lenže teraz sú veci zložitejšie. Je to kvôli rastúcim obavám, že nejeme omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v správnom pomere, čo ovplyvňuje naše zdravie.

Je príliš zjednodušené povedať, že omega-3 sú dobré a omega-6 sú zlé, pretože ani jedna z nich nie je vo svojej podstate „zlá“.

Nazývajú sa „esenciálne“ mastné kyseliny, pretože ich naše telo nedokáže vyrobiť, získavame ich z potravín, ktoré jeme. V malom množstve majú esenciálne mastné kyseliny v našom tele dôležitú úlohu, ako je podpora krvného obehu, zraku a funkcia mozgu.

Problém je v tom, že (všeobecne) jeme príliš mnoho omega-6 a málo omega-3.

Dnešná strava je plná omega-6: hranolčeky, šalátové dresingy, koláče, pečivo atď. Súčasne nám chýbajú potraviny, ktoré sú bohaté na omega-3: ryby, zelenina, vlašské orechy a ľanové semená.

Jedným z najlepších spôsobov, ako získať viac omega-3, je konzumovať viac rybích pokrmov v týždni, a tým zvýšiť zdravé hodnoty EPA a DHA. Tieto konkrétne mastné kyseliny sa vyskytujú v rybách a môžu prispieť k udržaniu normálne fungujúceho kardiovaskulárneho systému.

Ale mnohí z nás dostatok rýb týždenne nejedia. Čerstvé ryby sú skvelé, ale konzervované ryby umožňujú jednoduchosť a pohodlie! Pokiaľ nemáte ryby radi, môžete si tiež vziať doplnky s rybím tukom (pamätajte však, že potravinové doplnky by nemali byť používané ako náhrada rozmanitej stravy).

 

Prejedzte sa k zdravšiemu srdcu

  • Jedzte viac ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a fazule, pretože poskytujú vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty
  • Udržujte celkový príjem a príjem nasýtených tukov pod kontrolou tým, že budete jesť zdravé bielkoviny s nízkym obsahom tuku
  • Jedzte nenasýtené mastné kyseliny z potravín, ako sú ryby, orechy, avokádo a olivový olej
  • Voľte mliečne výrobky bez tuku alebo s nízkym obsahom tuku, hydinové prsia, chudé červené mäso a rastlinné zdroje bielkovín, ako sú fazuľa, šošovica a tofu
  • Obmedzte potraviny s prídavkom tukov, napríklad znížte používanie dresingov, nátierok, omáčok a smažených jedál
  • Vyvarujte sa vysoko spracovaných potravín
  • Jedzte viac potravín bohatých na vlákninu (sladké zemiaky, bobuľoviny, slivky, brokolica a mrkva)

Pokiaľ ide o srdcové záležitosti, ide o omnoho viac než len o ľudí, ktorých milujeme. Nezabudnite venovať zvláštnu starostlivosť srdcu, na ktorom záleží najviac: tomu vášmu!