Ako zvládať životné stresy meditáciou

Autor: Herbalife Nutrition
ako zvládat životné stresy meditáciou.

Keď čelíme neistote, stresovým situáciám a/alebo zmenám v našom každodennom stereotype, má to dopad na našu myseľ, telo a všeobecný pocit pohody.

 

Takéto narušenie môže ovplyvniť kvalitu našej kože, vlasov, poškodiť vzorce nášho spánku, spôsobiť priberanie na hmotnosti (alebo stratu hmotnosti) a úzkosť. Existuje mnoho dôvodov, prečo má stres taký vplyv na náš život.

 

Dobrou správou je, že môžeme tieto narušenia prekonať a vyjsť z nich oveľa silnejší, vyrovnanejší a odolnejší. Jedným zo spôsobov, ako to môžeme dosiahnuť, je praktikovaním tzv. mindfulness (uvedomovania) a meditácie. Meditácia je jednoducho termín pre čas strávený odpojením sa od životného chaosu, keď sa pokúšame upokojiť myseľ a byť v pokojnom stave uvedomenia.

 

Meditácia sa považuje za druh cvičenia, ako je joga alebo iný tréningový režim. Je tiež braná ako posilňovanie svalov: čím viac ju robíte, tým silnejšia sa môže stať.  Jednou z najlepších vecí na meditácii je, že ju môžete robiť všade a kedykoľvek bez akéhokoľvek špeciálneho vybavenia, ako sú bloky, podložka na jogu alebo prikrývky!

 

Pred tým, než začnete, sa od seba snažte odstrániť všetky väčšie rozptýlenia, ako sú telefóny, počítačové obrazovky, televízory a hlasité zvuky. Pre praktikovanie však nepotrebujete úplne tiché ani odľahlé miesto.

 

Všetko, čo potrebujete, ste vy! Posaďte sa alebo si ľahnite na pohodlné miesto, kde sa cítite uvoľnení. Môžete nechať otvorené oči alebo ich mať zatvorené. Robte to,v čom sa cítite dobre.

 

Začnite sa sústrediť na váš dych. Vnímajte vzduch, ktorý prichádza do vášho tela a zase ho opúšťa. Jednoducho si všímajte svoj dych a ako sa cítite. Hneď ako sa začnete cítiť komfortne s meditáciou, môžete zapojiť ďalšie dychové techniky. 

 

Počas meditácie sa môžete cítiť roztržití kvôli myšlienkam alebo iným náhodným veciam, ktoré vám prebiehajú hlavou. Pokiaľ sa to stane, jemne preneste pozornosť späť k vášmu dychu.

 

Existujú rôzne druhy meditácie: niektoré zahŕňajú spevy alebo používanie afirmácií. Nemusíte ich robiť, ak nechcete. Ak chcete, môžete si vybrať jedno alebo dve krátke slová, na ktoré sa budete počas meditácie sústreďovať.

 

Aj v tých najchaotickejších časoch je dobré si pripomínať, že nemôžeme síce kontrolovať to, čo sa deje práve teraz, ale môžeme si vybrať, ako na takéto situácie zareagujeme. Keď budete meditovať pravidelne, plne pocítite a prežijete upokojujúce a dlhodobé účinky, ktoré meditácia môže mať.